Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mennyibe kerül a mérnök műszaki ellenőr, szakértő, felelős műszaki vezető, stb.?

2008.11.11

A mérnöki munka díjazása, tehát az a konkrét összeg, amit kedves megbízóinknak fizetni kell egy adott munkáért,  viszonylag széles sávhatárok között mozoghat. Részletesen el fogom magyarázni, hogy mit jelenthet ez a gyakorlatban, de addig is néhány támpont:

 

A különféle szakértői, műszaki ellenőri, stb. munkák (a továbbiakban: mérnöki munkák) díjazásának kiszámítására  a Magyar Mérnöki Kamara a közelmúltban kiadott egy irányelvet, amelynek alkalmazása ugyan nem kötelező, de mindenképpen mérvadónak tekinthető. Elérhető a következő web helyen:

www.mmk.hu/dijszabas

 

Az eddigiekben mi például a korábbi kamarai minimál díjjal számoltunk  (E kategória) lakossági tekintetben, ami 20.000 Ft/óra rezsióradíjat jelentett. Ez alapvetően csak az első kalkulációt jelentette, mert az esetek többségében - a többi piaci szereplővel együtt -  valamilyen árengedményt azért mindig alkalmaztunk, hogy ki is lehessen fizetni egy átlagember pénztárcájához mérten is.

 

Mondok egy példát, ha a munka vagy az igénybevétel csak néhány órát jelent, akkor közelítünk a kamarai rezsióradíjhoz, míg ha a munka sok órát vesz igénybe, akkor van lehetőség az óradíj csökkentésére. Amennyiben pl. egy kollegánknak átmenetileg nincs munkája (szerencsére ez ritka alkalom), akkor megnövelt árengedményre is sor kerülhet, vagy fordítva a túlzsúfolt időszakokban, amikor túl sok a munka, kevésbé szeretnek az emberek nyomott áron dolgozni, de ez valamilyen szinten talán érthető is.

A visszatérő régi ügyfelek esetében szinte automatikus az alacsonyabb árak alkalmazása.

 

Gyakran tesznek fel nekünk telefonon érdeklődők nehezen, vagy nem megválaszolható kérdéseket, mint például:

- Tessék mondani, mennyibe kerül egy szakvélemény?

 

A válasz nem lehet más, mint az, hogy az attól függ. Hány kérdésre kell válaszolni, egyre, kettőre, vagy esetleg ötvenkettőre. Hol van a vizsgálandó építkezés, a szomszéd utcában, vagy esetleg Vásárosnaményben, nem egészen mindegy. Mi a határidő, ma éjfél, vagy a jövő hónap vége, és így tovább.

 

A műszaki ellenőri munka díja alapvetően kétféle számítási lehetőséget ad. Az egyik módszer a beruházási költség arányában, annak bizonyos százaléka, vagy ezreléke szerint. Ez függ az adott beruházás nagyságától (volumenétől) is, de az építkezés bonyolultságától is. A díjszámítás annyira bonyolult, hogy ennek részletezésére itt nem vállalkozhatok.

 

Egyszerűbb, átláthatóbb az úgynevezett időarányos díjazás, aminek az a lényege, hogy a felek közösen megállapodnak abban, hogy mennyi időt szánnak az adott munkára és ezt beszorozzák az óradíjjal. Lehet egyösszegű megállapodást kötni  "sír- nevet"  alapon is, ilyenkor nincs részletes óraelszámolás, hanem egy előre rögzített fix díjért történik a munkavégzés.

A Magyar Mérnöki Kamara ajánlott mérnöki díjai jelenleg az alábbiak, megjegyezve, hogy a 20 év feletti szakmai gyakorlattal rendelkező építészmérnök igazságügyi szakértő vagy műszaki ellenőr a táblázat szerinti "E" kategóriába tartozik.

 

 

Mérnöki Díjszabás

( Kivonat )

Mérnökdíjak 2010-ben

Az MMK Elnöksége – január 20-i ülésén elfogadott határozata szerint, a MÉDI-nek megfelelően – a mérnöki tevékenység vállalkozási díjazására időráfordítás alapján tesz javaslatot:

Kirívóan alacsony ár

A díjszabásban ajánlott díjak 67%-ánál alacsonyabb díjak azzal a veszéllyel járnak, hogy azért a tervező már nem tud megfelelő minőséget szolgáltatni, a beruházás-lebonyolítót, illetve a műszaki ellenőrt pedig a korrupció veszélyének tesszük ki. Az ilyen alacsony árak esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy a munka megfelelő színvonalon teljesíthető-e.

Kirívóan magas ár

A díjszabásban ajánlott díjak 125%-ánál magasabb díjak felvetik a tisztességtelen haszonszerzés gyanúját. Az ilyen magas árak esetében mindig meg kell vizsgálni annak indokát.

A mérnöki óradíjat megkapjuk, ha a mérnöknap díját elosztjuk az átlagos normál munkanap óraszámával, azaz nyolccal. Egy példa erre:

Az "E" kategória esetében  188 000 Ft/nap : 8 =  23500 Ft/óra, amely bruttó rezsióradíj jelleggel kezelendő, de az ÁFA értékét nem tartalmazza. A gyakorlatban rendszerint a kalkuláció alapja átlagosan a 20000 Ft/ órás rezsióradíj szokott lenni. Az igazságügyi szakértő a bírósági gyakorlatban  nálunk  13500 Ft6óra díjjal számol, amelyhez 35% költséghányad kerül hozzáadásra, de ez csak maximum 100.000 Ft lehet egy ügyben általános esetben.

 

Felmerülhet persze, hogy ez sok, vagy kevés, ehhez azonban nem árt ismerni néhány eszköz és anyag beszerzési árát, amelyet egy szakmabeli igazságügyi szakértő kénytelen megvásárolni ahhoz, hogy munkáját megfelelő színvonalon, professzionális keretek között legyen képes végezni. Néhány példa tehát a teljesség igénye nélkül:

Folyt.köv.