Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor drágább egy síma homlokzatfelújítás, mint a hőszigetelés

2009.02.16

Többen  hitetlenkedve néztek, amikor arról volt szó, hogy az egyszerű, hagyományos technológiával végzett homlokzatfelújítás (vakolatjavítás és/vagy festés régiesen:  a "tatarozás") a mai világban olykor többe kerülhet, mint a drágábbnak hitt utólagos hőszigeteléssel kombinált homlokzati rekonstrukció pl. Dryvit technológia, vagy valami ehhez hasonló más korszerűnek mondott hőszigetelő rendszer alkalmazása.

 

Némi ésszel és fondorlattal eljárva pedig könnyen előfordulhat hogy ez az első nekifutásra valószínűtlennek tűnő okfejtés valóra válik. Egy újbudai főútvonali társasház közös képviselője említette, hogy a negyvenes években épült második világháborús lövésnyomokat magán viselő, homlokzatvakolatát már részben elvesztett ötemeletes épület tulajdonosai elhatározták, hogy rendbehozzák azt, amit az egykori szocialista házkezelés erős négy  évtizedig nem tett meg. Néhány év előtakarékosság, Lakáskassza és magánerő bevetésével készültek nekifutni a "nagy mutatványnak".

Valaki megemlítette, hogy lehet pályázni utólagos hőszigetelés esetén különféle támogatásokra. Noha még a nagyobb gyerekek is tudják manapság, hogy a korszerű hőszigetelő homlokzatképző rendszerek jóval többe kerülnek, mint egy simított cementvakolat homlokzatfesték bevonattal, azonban megfelelő vissza nem térítendő támogatás esetén fordulhat a kocka. Szándékosan nem említek számokat, mert a támogatások nagysága csaknem állandóan változik, helytől és időtől függően és sajnos nem mindig felfelé...

 Célszerű azonban alaposan tájékozódni, mert a kapkodás itt sokba kerülhet. A példabeli esetben, néhány évvel ezelőtt minimális különbséggel ugyan, de kevesebbe került az utólagos homlokzati hőszigetelés, mint a hagyományos felújítás, mivel előbbire jelentős támogatást sikerült beszerezni, az utóbbi pedig 100%-ban a tulajdonosokat terhelte volna. Hogy ma mi a helyzet, borzasztó egyszerű, körül kell nézni, mert még mindig érdemes.

A szükséges előkészítéstől a pályázatírástól a színtervek elkészítésén és engedélyeztetésén át a kivitelezés műszaki ellenőrzéséig számítani lehet munkatársaink segítségére. Amivel érdemes elkezdeni, az a konzultáció vagy tanácsadás, ami lehet akár ingyenes is.

A hagyományos és a panelos technológiával épült házak esetében (de nemcsak ott)  az utólagos hőszigetelésen kívül érdemes a nyílászáró felújításon is gondolkodni, vagy a két műveletet egyidejűleg elvégeztetni, mert gyakran így nagyobb támogatás érhető el. Így készült el tavaly a mi házunk homlokzati felújítása is (Bp.XI., Bartók Bála út 106-110., ld a fotoalbum - Panelprogram  képeit!).

 

Cross MI Mérnöki Iroda