Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CROSS story

2009.03.05

1981-ben, azaz majd 36 évvel ezelőtt harmadmagammal megalakítottam az első kis cégünket, Szulyovszky László építészmérnök, Szulyovszky Orsolya városgazdasági mérnök és Tóth József okl.építészmérnök közreműködésével. Az alapítók nevének kiejtett és kissé leegyszerűsített rövidítésének összeolvasztásából összeállított mozaikszó (ES= kiejtve kissé sejpítve "esz" mint Szulyovszky + TO, mint Tóth József ) alapján a céget

 

ESTO Építészeti és Szolgáltató Polgári Jogi Társaság

 

néven jegyezték be még ugyanebben az évben. Cégünk eleinte szinte kizárólag tervezési munkákkal foglalkozott, mivel a jogosultságunk alapján is erre voltunk hivatottak. Később, - ahogy az építésügyi szakértői, majd 1987-ban az igazságügyi szakértői névjegyzékbe felvettek, illetve új kollégákkal egészültünk ki - került sor a tevékenységi kör fokozatos kiszélesítésére.

 

A folyamatosan és gyorsan fejlődő cég hosszú évek alatt a háromfős létszámból a tagok és az alkalmazottak révén később elérte a 30-40 fős létszámot, de egyes munkákon a teljes létszám - alvállalkozókkal együtt - olykor elérte, vagy meghaladta a száz főt is néha (pl. Hotel Volga felújítása, árkádbeépítése, üzletsor kialakítása). A "csúcsidőben" két önálló tervezőirodánk volt, egy az akkori Szakasits Árpád (előtte és utána Etele) úton az én vezetésemmel, egy pedig a Városmajor utcában, Lozsády Ferencné, Margit vezetésével. A kisszövetkezeti korszak után a cég létszámát sikerült úgy lecsökkenteni, hogy az egyéni jövedelmi szintet az nem érintette. Később aztán kicsinyek lettünk és szerényebbek, manapság pedig az építőipar erős visszaesése mellett az a legfontosabb cél, hogy valahogy túléljük a válságot.

 

A változó formációk és cégformák, valamint a változó személyi összetétel miatt töbször is nevet változtattunk. A teljesség igénye nélkül ezek a következők voltak:

 

ESTO Építészeti és Szolgáltató Polgári Jogi Társaság

ESTO Építészeti és Szolgáltató Gazdasági Munkaközösség

ESTO Építészeti és Szolgálatató Kisszövetkezet

ESTO-ARCHITECT Tervező Iroda

ESTO-Westfalia Német - Magyar Kft.

CROSS HOLDING ESTO-WESTFALIA Kft.

CROSS MI Mérnöki Iroda Kft.

 

Ezzel megérkeztünk a jelenbe, mivel a jelenlegi cégünknek is ez a neve, kb. 12 éve. A kezdetektől együtt dolgozó kis csapatból viszonylag hamar kivált Tóth József építész kollégánk megalapította saját cégét "Grafit GM" név alatt, remélem jól emlékszem...Keressük közösen a régmúlt emlékeit, hiszen az elmúlt 38 év hosszú idő, nem mindig ugranak be azonnal a régmúlt emlékképek. Mindentől függetlenül hálával gondolok vissza midazokra a kollégákra, tagjainkra, alkalmazottainkra, akikkel oly sokáig, vagy akár rövidebb ideig is, de együtt dolgoztunk.

Felállítom a képzeletbeli örök cég előcsarnokában azt a fekete márványtáblát, amelybe visszavonhatatlanul bevéssük egykori kollégáink nevét, arany betűkkel,  függetlenül attól. hogy még szerencsésen életben vannak, vagy már csak az emlékük él közöttünk. A névsort tehát megkezdjük, egyenlőre rendezetlenül, mondjuk úgy, össze- vissza, ahogy eszembe jut, azzal a szándékkal, hogy ha majd már mindenki neve szerepel, akkor valamilyen elv alapján rendbe tesszük dolgainkat.

Tehát:

 

 EMLÉKTÁBLA

 

Szulyovszky László (Építészmérnök, Alapító)

Szulyovszky Orsolya (Városgazdálkodási mérnök, Alapító)

Tóth József (Okl. Építészmérnök, Alapító)

Szabó Péter+ (Okl.Mérnök-geológus, nyugodjon békében!)

Czirják József (Építészmérnök, legrégebbi munkatársaink egyike))

Soltész László (Okl.Építészmérnök, legrégebbi munkatársaink egyike)

Sehrig László (Okl.Ép.gépészmérnök, legrégebbi munkatársaink egyike)

Körmendy Péter+ (Okl. Építészmérnök, nyugodjon békében!)

Lozsády Ferencné (Margit, Okl. Építészmérnök)

Jankovich Ferencné (Zsuzsa)

Dr.Szulyovszky József+ (Ügyvéd, nyugodjon békében!)

Ábrahám Péter (Építészmérnök)

 

 

És még sokan mások...

 

 Segítsetek, hogy senki se maradjon ki!

folyt.köv.

 

A létszámról

 

Cégünk létszáma szinte a végletek között váltakozott az idők folyamán, legalább is kisvállalkozási szinten, vagy viszonyok között. Amennyiben visszagondolunk arra az időszakra, a régmúlt nyolcvanas évekre, amikor két tervezőiroda működött egyidejűleg a cégünknél és futott a nagy kivitelezési munka, az akkori Volga szálloda (ma Hotel IBIS) bővítése, felújítása és árkádbeépítése, akkor szinte hihetetlen, de az átlaglétszámunk egyes napokon elért, vagy meghaladta a 100 azaz száz főt. A céges létszámrekordot nem tudom elfelejteni, mert az 105 fő volt egyidejűleg.  A másik véglet napjainkban, a gazdasági válság kellős közepén mérhető.

 

A 2010. év februárjában, azaz napjainkban pedig a korábban tagként dolgozó édesanyám immáron 91. évében nem tud érdemben közreműködni a cégben semmilyen tekintetben, így üzletrészét megvásároltam, minek következtében a tagok száma egyre, azaz egy főre csökkent. Ha nem lenne egy minimális  alkalmazotti létszám, akkor egyedül lennék a cégnél, vagy talán "feled magamban".  Ráadásul főállást vállaltam, így csak mellékfoglalkozásban vegetálhat a kis cég, remélem, hogy csak átmenetileg, és remélem, hogy lassan kilábalunk az országunkkal együtt a gazdasági válságból.

 

Elsődleges cél e válság túlélése, mint valamiféle téli álomban, amely után reményeink szerint - elsősorban a Jóisten segítségével jön majd a kikelet és az újjászületés. Mivel lehetne zárni ezt a nem túl vidám kis cégtörténetet, bizony nem mással, mint hittel és reménnyel, ahogyan azt a jelmondat is sugallja, mint ama történelmi pillanatban, amikor ennél egy sokkal reménytelenebb helyzetben, az Úr üzent Constantinusnak: 

 

IN HOC SIGNO VINCES !  ( E JELBEN GYŐZNI FOGSZ ) !

 

Epilogus

2010 március hónapban cégünk megszerezte az igazságügyi szakértői tevékenység jogosultságát, azaz cégként is vállalhatunk igazságügyi szakértői munkákat.

Ennek leginkább a nagyobb, munkaigényes szakértéseknél mutatkozik meg a jelentősége, mivel az ilyen szakértői munkáknál gyakran a költség is magasabb.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hanny.ervin@gmail.com

(Hanny Ervin, 2014.05.21 15:27)

Kedves László,
1987.04.28-1988.02.21-ig Lozsády Ferencné irányítása alatt a Kékgolyó utcai irodában dolgoztam az ESTO-ban, mint okl. építészmérnök. Megjegyzem Margit okl. építőmérnök. Kollégám volt Kis-Pál Gellért okl. építészmérnök. Volt még egy épületgépész kollégánk is és egy műszaki rajzoló kolléganőnk. Sajnos a neveikre nem emlékszem, pedig az arcuk előttem van, ha rájuk gondolok.
További szép napot kaívánok!
Ervin